انتقاد از سالن های دردسرساز در جشنواره تئاتری

به گزارش مجله سرگرمی، در ایام برگزاری جشنواره های تئاتری یکی از دغدغه های بزرگ گروه های نمایشی علاوه بر نگرانی برای هرچه بهتر اجرا کردن تئاترشان و حس رقابت سالم، محل اجرایشان است که اگر شرایط مناسبی نداشته باشد، قطعا بر کیفیت اجرا و جلب نظر مخاطب تاثیر زیادی می گذارد.

انتقاد از سالن های دردسرساز در جشنواره تئاتری

به گزارش خبرنگاران، تالارهای نمایشی مختلفی در سطح شهر تهران مخصوصا محدوده مرکزی شهر، در ایام برگزاری جشنواره ها به عنوان سالن های اجرای نمایش های جشنواره میزبان می شوند، اما همیشه در این ایام گروه هایی هستند که از شرایط اجرای خود در این تماشاخانه ها رضایت ندارند یا از کمبود امکانات و دور بودن از مرکزیت اجراهای جشنواره ـ محدوده تئاتر شهر ـ گله دارند.

با توجه به اینکه هفدهمین جشنواره بین المللی نمایش عروسکی به تازگی انتها یافته است، برای آنالیز بیشتر شرایط اجرای نمایش ها در تالارهای مختلف، به گفت وگو با گروهای نمایشی که در این جشنواره حضور داشتند، پرداختیم که نظر برخی از دست اندرکاران آن ها در اینجا منتشر می گردد.

مریم نوقابی ـ کارگردان تئاتر امروز چه سالیه؟! ـ که از شهر مشهد در هفدهمین جشنواره بین المللی نمایش عروسکی شرکت نموده بود، درباره شرایط اجرا در تالار استاد انتظامی خانه هنرمندان ایران به خبرنگاران گفت: دیگر گروه ها از شب قبل از اجرا، سالن در اختیارشان نهاده شده بود اما ما متاسفانه در فرصتی کمتر توانستیم سالن را برای تنظیم و بستن نور در اختیار داشته باشیم و در واقع ساعت دو ظهر همان روزی که اجرا داشتیم سالن در اختیار ما نهاده شد و به ما گفتند که گروهی در سالن انتظامی در حال تمرین هستند!

او ادامه داد: دو سه روز قبل از آغاز جشنواره با ما تماس گرفتند و پرسیدند به چه نوری احتیاح داریم و به نظر می رسید همه چیز بر روی نظم خاصی در حال جلو رفتن است اما در نهایت اصلا با چنین وضعیتی روبه رو نبودیم. خانم برومند هم که خودشان برای بازدید از اجرای ما آمده بودند گفتند، نور خوب نبوده است. نکته دیگر این بود که این سالن مناسب نمایش ما نبود. در واقع ما باید در شرایطی نمایش مان را اجرا می کردیم که از کنار سالن دید نداشته باشد، بنابراین ما خودمان مجبور به فضاسازی سالن شدیم.

این کارگردان با انتقاد از کم مخاطب بودن این سالن نمایشی گفت: تبلیغات برای سالن کم بود و با وجود اینکه ما روز دوم جشنواره اجرا داشتیم مخاطب مان بسیار کم بود. ما حتی وقتی می خواستیم پوسترمان را بیرون محوطه خانه هنرمندان نصب کنیم، گفتند اجازه ندارید و تنها توانستیم آن ها را پشت در سالن نصب کنیم که در این حالت هم فقط کسی که آن تعداد پله را بالا بیاید و تا پشت در سالن برسد، می تواند آن را ببیند!

نوقابی در انتها اعلام کرد: تنها حُسنی که وجود داشت این بود که چون دو گروه از مشهد در این جشنواره شرکت نموده بودیم، به ما اجازه دادند دکورمان را تا روز ششم در آنجا بگذاریم تا بتوانیم بعد از اجرای آن گروه دیگر، هر دو دکور را با هم به مشهد بفرستیم؛ البته دکورمان کوچک بود که این امکان هم حاصل شد!

علی محمدی کارگردان نمایش عروسکی پهلوان کچل 18 عیاری از دیگر گروه هایی که تئاترش را در سالن استاد انتظامی روی صحنه برد، درباره شرایط اجرا شرح داد: مدیران خانه هنرمندان معمولا حتی در ساعات کاری هم حضور نداشتند. در یک جشنواره معمولا یک جلسه فنی برگزار می گردد تا از کارگردان بپرسند به چه چیزها و امکاناتی در سالن احتیاج دارند و دکور چگونه است. این اتفاق برای گروه هایی که در تئاتر شهر اجرا داشتند رخ داد. در واقع آقای حسین طاهرپخش گروهی را تشکیل داد و با همه گروه ها صحبت گردیده بود که به چه چیزی احتیاج دارند اما خانه هنرمندان فقط یک بار تلفنی تماس گرفته بودند و دیگر هیچ ارتباطی وجود نداشت.

او ادامه داد: قبل از اجرای خودم در جشنواره به خانه هنرمندان رفتم. با وجود اینکه مدیریت در تالار نبود تا هماهنگی های لازم را با ایشان انجام دهیم، تلفنی با او صحبت کردم و به من گفتند، می توانید ساعت 9 شب بیایید تا ساعت 12 شب دکورتان را بزنید و فردا هم که اجرا دارید از ساعت 2 ظهر می توانید در سالن حضور داشته باشید. این اتفاق اصلا ممکن نبود زیرا دکور من شرایطی داشت که باید در سالن و با توجه به شرایط آن، ساخته می شد. وقتی هم که ما علت را پرسیدیم گفتند که در سالن، تمرین است! این درحالی است که من نمی دانم وقتی در یک سالن جشنواره برگزار می گردد چه کسی در آنجا تمرین می گذارد؟در نهایت هم بعد از پیگیری های مکرر، به من پیشنهاد دادند که از شب تا صبح در سالن باشم و فردا صبحش هم ساعت 10 بیایم و سالن را تحویل بگیرم.

محمدی افزود: امکانات نور و تصویر و تهویه این سالن بسیار ضعیف است. نکته دیگر این است که تمام وظایف این سالن بر عهده یک نفر قرار گرفته است و نمی دانم این یک نفر چطور می خواهد از عهده انجام تمام کارها و هماهنگی ها بربیاید؟ البته که از دیگر نقاط ضعف اجرا در این تالار ضعیف بودن استقبال تماشگر است و از سوی دیگر در خیمه شب بازی من اگر تماشاگر روبه رو قرار نگیرد زاویه دید خراب می گردد و تالار انتظامی این امکان را نداشت و از کنار تماشاچی نمی توانست به خوبی نمایش را ببیند.

این کارگردان در انتها اعلام کرد: بعد از اجرای دوم که حدود ساعت 10 شب بود بلافاصله نمی توانستیم دکورمان را به دانشگاه برگردانیم و احتیاجمند هماهنگی با دانشگاه بودیم به همین دلیل آن ها لطف کردند و دکور را نگه داشتند اما بعد از دو روز که آمدم تا آن را ببرم دیدم که دکورم آسیب دیده و قسمت هایی از آن خرد گردیده است و پاسخ مدیریت تالار این بود که گروه قبلی باعث خرابی آن گردیده است!

مریم ضیایی که کارگردانی نمایش عروسکی اسب آبنوس را در جشنواره عروسکی تهران مبارک بر عهده داشته، هم در گفت وگویی با خبرنگاران با اشاره به اینکه همیشه مسائلی در اجراهای جشنواره ها ایجاد می گردد گفت: ما سال جاری در تالار هنر نمایش مان را اجرا کردیم و خوشبختانه مساله جدی ای وجود نداشت و اگر نکته ای هم وجود داشته باشد، یک امر عادی و طبیعی است که در هر جشنواره دیگری امکان به وجود آمدن آن هست. اما در سال های قبل که در تماشاخانه های دیگر اجرا داشتیم میزان مشارکت و همراهی مسئولین اجرایی با ما مناسب نبود.

او ادامه داد: ما می دانستیم که تالار هنر مخصوص نمایش های کودک و نوجوان است و نمایش ما هم مخاطبش نوجوان بود بنابراین از جهت استقبال تماشاچی شرایط خاصی داشتیم. ما در این دوره دو اجرا داشتیم که اجرای اول در یک جشنواره مانند اجرای جنرال است که تماشاچی زیادی ندارد بنابراین برای ما هم به همین شکل بود اما در سانس دوم سالن پر گردیده بود.

او درباره تناسب سبک اجرای نمایش خود با شرایط تالار هنر هم گفت: تنها جایی که از نظر تکنیک نمایش ما به تالار فردوسی نزدیک بود همین تالار هنر بود، زیرا در این نمایش مخاطب باید روبه رو قرار می گرفت و به صورت مستقیم به تماشای آن می نشست و به جهت قاب صحنه ای بودن این سالن، شرایط مناسب بود.

حمیدرضا ذوالفقاری از دیگر هنرمندانی که در جشنواره تئاتر عروسکی کارگردانی نمایش عروسکی چمدان عجیب را در یکی از تالارهای مجموعه تئاتر شهر برعهده داشته است، با بیان اینکه به طور کلی از شرایط و همراهی مسئولین اجرایی تالار رضایت داشته است، اعلام کرد: وضعیت جایگاه ها خوب بود و مسئولان اجرایی همکاری خیلی خوبی با گروه ها داشتند. به طور مثال ما برای هر کاری با آن ها تماس می گرفتیم به سرعت افرادی را می فرستادند تا کارمان انجام گردد.

او افزود: ما اولین گروهی بودیم که در تالار سایه جشنواره اجرا داشتیم به همین دلیل یک روز قبل از اجرا سالن را تحویل گرفتیم و به این ترتیب فرصت کافی برای اینکه دکور بزنیم و نور و صدا را هم تنظیم کنیم در اختیارمان بود. اما به نظر می رسید که هرچه به روزهای میانی و انتهای جشنواره نزدیک می شدیم برای برخی نمایش ها که در سالن های تئاتر شهر اجرا داشتند هم مسائلی ایجاد می شد، به طور مثال مسئول نور برای اجرای یکی از نمایش ها به موقع در سالن حاضر نگردیده و ناهماهنگی هایی را ایجاد نموده بود.

این کارگردان درباره نمایش های حاضر در این جشنواره و همچنین ایجاد امکانی برای اجرای عمومی نمایش ها بعد از جشنواره هم گفت: کیفیت کارهایی که در این دوره در جشنواره تئاتر عروسکی حضور داشتند نسبت به سال های قبل خیلی بهتر بود. نمایش های خارجی خیلی خوب بودند و کارهای شهرستان هم قابل توجه بود. اما کاش شرایطی ایجاد گردد که امکان اجرای عمومی برای نمایش هایی که در جشنواره پذیرفته گردیده اند ایجاد گردد تا از این طریق افراد بیشتری بتوانند آن را ببینند زیرا نمایشها در ایام جشنواره فقط یک روز روی صحنه می روند و فرصت نمایششان بسیار کم است و بعد از جشنواره گروه ها رها می شوند. البته خود خانم برومند گفتند که درحال پیگیری این فرآیند هستند.

میثم یوسفی یکی دیگر از افرادی که در تالار گلستان کانون نمایش هدیه اسرارآمیز را اجرا نموده است درباره اجرای این نمایش در ایام جشنواره شرح داد: ما این کار را در خود کانون فراوری نموده بودیم و پیش از جشنواره اجرای عمومی هم داشتیم بنابراین توانسته بودیم تا حدی مسائل آن را رفع کنیم. البته گاهی یکسری ناهماهنگی ها به وجود می آید که در جشنواره ها طبیعی است. به طور مثال مسئولینی که از حراست وزارت ارشاد می آیند و باعث نوعی ناهماهنگی ها می شوند.

این کارگردان با بیان اینکه در سالن کانون با مشکل جدی برخورد ننموده است، درباره کارهایی که در این دوره در جشنواره حضور داشتند، اظهار کرد: جشنواره شرایط نسبتا خوبی داشت و یاری هزینه را به موقع پرداخت کردند و با وجود بی پولی هایی که اکنون وجود دارد حمایت های خوبی از گروه های نمایشی شد. یک سری نقاط ضعف هم در این دوره وجود داشت مثل انتخاب محل برگزاری مراسم افتتاحیه که با حضور مردم همراه گردیده بود و در نهایت باعث برخی بی نظمی ها شد. امیدوارم مسئولین اجرایی جشنواره برنامه ریزی خاص تری برای دوره های بعد داشته باشند.

او در انتها گفت: برگزاری این چنین جشنواره ای کار سختی است و فقط توسط کسی مثل خانم برومند امکان تحقق پیدا می کرد. در حقیقت به اعتبار ایشان بود که خیلی از گروه ها وارد جشنواره شدند و به اطمینان او پیش می رفتند. من در این دوره چند کار خارجی دیدم که یکی از آن ها از افغانستان بود که با توجه به شرایط اقتصادی و هنری خاص خودشان در این جشنواره اجازه حضور پیدا نموده بودند و به نظرم کیفیت بالایی نداشت.

dorezamin.com: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه

banima.ir: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 23 آبان 1400 بروزرسانی: 23 آبان 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 2542

به "انتقاد از سالن های دردسرساز در جشنواره تئاتری" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "انتقاد از سالن های دردسرساز در جشنواره تئاتری"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید